Amikor veszélyhelyzetet élünk át, az agy azt tanulja meg, hogy veszélyben vagyunk. Minden picit is hasonló helyzetben az agy ugyanazt a stressz-reakciót, ugyanazt a félelmet, ugyanazokat a fizikai tüneteket fogja kiváltani a szervezetben, mint amit vészhelyzet idején él át az egyén.

Az amygdala, az érzelmi reakciók feldolgozásáért felelős agyterületünk meg akarja óvni a szervezetünket, így gyakran olyan esetekben is veszélyt jelez, amelyekben a legtöbb ember számára nincs veszély. A környezet nagy része nem érti, mi történik a pánikossal. Mások számára ezek a helyzetek nagyon egyszerűen megoldhatónak tűnnek, és a pánikos reakciója számukra teljesen irracionális.

Ő a pánik köré szervezi az egész életét.

Pl. nem vállal munkát olyan távolságban, ahová tömegközlekednie kell. Vagy ha például a magasság tölti el félelemmel, akkor nem megy dolgozni több emeletes irodaházba stb. A pánikosok számára ez a reakció teljesen érthető, a környezet egy része azonban nem érti, mi történik velük. „Naponta több millióan utaznak metróval, miért lenne az olyan veszélyes, miért kell ettől pánikolni?”- azért, mert vele történt valami, ő azért pánikol. A másikkal pedig nem történt hasonló, tehát ő nem pánikol.

Ezek a félelmek mind teljesen érthetőek azok számára, akik ebben benne vannak. Pl. valaki akkor ült metrón, amikor szakított vele a párja, vagy miután kirúgták a munkahelyéről. A stresszhelyzet megoldást kívánt volna. De ha éppen a metrón jött rá az illető személyre a pánikreakció, az agy értékelhette úgy, hogy a metró számára veszélyt jelent, tehát ha metrót használ, akkor máskor is rájön majd a roham. Így a személy ezentúl nem mer felszállni rá.Valójában a pánikosok helyzetében mindig van egyetlen egy kezdő emlék, amikor az agyuk megtanulta a veszélyhelyzetet! Az agyunk, a stressz-központunk a másodpercek töredéke alatt tanulja meg, hogy veszélyhelyzet van

. Onnantól kezdve minden más, hasonló helyzetben is jelezni fog. Azaz, elindítja a félelmet, a remegést, a szívdobogást, az izzadást, a magas pulzusszámot, és elindítja a gondolatokat, hogy „nekem innen menekülnöm kell”.A stresszoldó módszerek sokat enyhíthetnek a nagyon komoly fizikai tüneteken is. Amennyiben neked, vagy családtagodnak segítségre van szüksége, várlak a Műhelyben.